Reyhan Şerbeti
Reyhan morlu yeşilli yaprakları ve kendini özgü harika kokusu ile salatalarda yemeklerde çeşni olarak kullandığımız doğanın hediyelerinden biri.
Sebzelerde, meyvelerde ve otlarda koyu rengin özellikle mor tonların o bitkinin yüksek anti-oksidan kapasitesi hakkında bize bilgi verdiğini biliyoruz.
Reyhanda içeriğindeki antosiyanlar, beta-karotenler ve antioksidan özellikli diğer bileşenler ile serbest radikallerin oluşturduğu hasarı gidermemize yardımcı olur.
Kışın salatalarda bol bol yer verdiğim reyhanı yazın soğuk şerbet ya da buz küpleri halinde tüketmeyi daha çok seviyorum.
Reyhan Şerbeti
1 demet reyhan
1 su bardağı toz şeker (isterseniz bu miktarı azaltıp ocaktan aldıktan sonra bal ile tatlandırabilirsiniz)
½ tatlı kaşığı limon tuzu
5-6 kuru karanfil
2-3 çubuk tarçın
1 lt su
Önce reyhanları yıkıyoruz, ben her türlü sebze, meyve ve otları yıkarken yaptığım gibi önce bentonit kil içeren suda bekletip sonra duruladım. Onları suyu süzülürken bir tencere de 1 lt suyu şeker, limon tuzu, karanfil ve çubuk tarçın ile bir taşım kaynattım. Altını kapadıktan sonra elimle parçalara ayırdığım reyhanları yaprakları gövdesi ayıt etmeksizin tencere koyup demlenmeye bıraktım. Oda sıcaklığına geldiğinde süzüp buzdolabına koydum. Eğer şeker miktarını azaltıp bal ile yapacaksanız bir az daha erken henüz ılıkken süzüp bal ile tatlandırabilirsiniz.
Reyhan şerbeti buzum bardağın dibinde yavaş yavaş eriyor
İsterseniz reyhan şerbetinizi benim yaptığım gibi buz kalıplarında dondurup baş döndürücü pembe buzlar elde edebilir sıcak günlerde sodanızı bu reyhanlı buzlarda hem renklendirip hem de tatlandırabilirsiniz.
Reyhanlı buz eridiğine göre soda içemeye hazır hale geldi, afiyet olsun.